Boganbefaling til kræftpatienter og pårørende

Da jeg forleden dag var på besøg hos min mor, som jo er ramt af brystkræft, viste hun mig nogle bøger, hun netop havde lånt på biblioteket. Især en af dem fik hendes ansigt til at lyse op, selvom hun ikke havde læst nogle af bøgerne endnu. Bogen var stand up-komikeren Geos “Ikk’ for sjov – om kemo og comedy”, og grunden til min mors begejstring var et billede af en skål frosne ærter.

Bogen handler om, hvordan Geo først fik konstateret (og behandlet) testikelkræft og senere fik diagnosticeret en spredning af kræften til den ene lunge med en hård omgang kemobehandling til følge. Netop som i min mors tilfælde, oplevede Geo blandt andet et voldsomt madlede. Appetitten forsvandt, og når den endelig dukkede op i små glimt var det i en underlig parallel-form, der kun cravede ting som lakridser, chokolade og altså frosne ærter.

Og aldrig har jeg set nogens tænder løbe i vand, som da min mor “opdagede” denne gyldne kemo-opskrift! I det øjeblik var der intet, hun havde mere lyst til i verden end frosne ærter. Og så var der altså ikke andet for end at læse resten af bogen for at finde ud af, hvilke andre gode tips og historier ham Geo kunne byde på…

Udover ærtebilledet er “Ikk’ for sjov” en bog med en masse gode, ærlige og sjove betragtninger af det fuldstændig vanvittige, hårde og til tider tragikomiske forløb, man går igennem, når man selv eller en af ens nærmeste bliver ramt af kræft. Geo beskriver blandt andet, hvordan kroppen nærmest fra den ene dag til den anden bliver fuldstændig ødelagt af kemoen, så man forvandles fra et menneske med livsglæde og overskud til at være deprimeret og dårligt have overskud til at rejse sig fra sofaen – eller endnu værre: ikke at have overskud til at tale med sin egen kone eller datter.

Og vigtigst af alt formår Geo at fortælle hele sin historie på en måde, som er relevant for læseren uden at komme til at virke bedrevidende eller overfladisk, som det ellers ofte godt kan komme til at lyde som, når folk fortæller deres “Jeg kender også en, der har haft kræft!”-historier… Selvom det er i den bedste mening.

Derudover er det naturligvis skønt at læse, hvordan Geo til sidst afslutter sin behandling og langsomt vinder sin styrke og sit livsmod tilbage. Det kan godt være svært at se en ende på forløbet, når man som min mor (og jeg som pårørende) står midt i det hele, så det er rart at få beskrevet, hvordan en anden har stået i samme situation og har klaret den, selvom det så virkelig sort ud.

I løbet af bogen deler Geos kone, Chrstiane, desuden ud af små dagbogsglimt, som jeg virkelig kunne relatere til som pårørende. Hun skriver blandt andet, hvordan det “at være pårørende til en kræftpatient er som at holde vejret i lang tid under vand”, og det er virkelig en rammende beskrivelse.

Jeg færdiggjorde bogen på under et døgn og sad bagefter tilbage med en følelse af total udmattelse. Jeg havde jo lige gennemlevet hele Geos kræftforløb på under 24 timer! Derudover blev jeg ramt af et akut behov for at besøge min mor – naturligvis med en pose frosne ærter under armen 😉

Jeg har svært ved at vurdere, om bogen rammer lige så hårdt, hvis man skulle være så heldig ikke at have haft en kræftsygdom inde på livet, men jeg kan i hvert fald kun anbefale den, hvis man har! Det var ikke en kilde, jeg overhovedet havde forventet at skulle få gavn og trøst af, men det fik jeg virkelig, og jeg sætter stor pris på, at Geo har kunnet finde overskud til at fortælle (og dermed gennemleve) sin historie.

Læs mere om bogen på GeoComedy.dk eller gør som jeg og lån bogen med det samme på eReolen.dk!

(Dette er ikke sponsoreret, men blot en oprigtig anbefaling 🙂 )

3 meninger om “Boganbefaling til kræftpatienter og pårørende”

  1. Først og fremmest; Mange varme tanker til dig og din mor herfra. Godt i har hinanden <3
    For det andet, er det virkelig dejligt at læse din anmeldelse. Det er virkelig godt at din mor og du har kunne finde en så stor glæde i bogen, og trods jeg ingen pårørende har med cancer, tror jeg at jeg vil give mig i kast med at læse den, hvis jeg kan få fingrene i den til januar 🙂

    Simone
    Microcut.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *